Toegang door de patiënt


Als de patiënt wenst dat verwijzingen naar de zorgverstrekkers en zorginstellingen waar gezondheidsgegevens over hem beschikbaar zijn, worden opgenomen in het verwijzingsrepertorium, dient hij daarvoor zijn toestemming te geven. Die toestemming heet het ‘gegevensdelingsakkoord‘. Indien hij dat gegevensdelingsakkoord heeft gegeven, kunnen zorgverstrekkers en zorginstellingen die met de patiënt een zorgrelatie hebben, nagaan bij welke andere zorgverstrekkers en zorginstellingen relevante gezondheidsgegevens over de patiënt beschikbaar zijn en ze daar bekomen.

De patiënt kan een gegevensdelingsakkoord verlenen of voor de toekomst terug intrekken via een webtoepassing, via een arts, via een apotheker of via zijn ziekenfonds.

De patient kan via deze webtoepassing nagaan wie wanneer op zijn vraag het gegevensdelingsakkoord heeft ingevoerd.

Deze webtoepassing wordt beheerd door het eHealth-platform en is toegankelijk via de personal health viewer.


De patiënt kan via de personal health viewer bepaalde zorgverstrekkers uitsluiten van toegang tot verwijzingen over hem in het verwijzingsrepertorium.

Deze webtoepassing wordt beheerd door het eHealth-platform en is toegankelijk via de personal health viewer.


De patiënt kan via een webtoepassing beheren welke zorginstellingen of zorgverstrekkers met hem een zorgrelatie hebben.

Deze webtoepassing wordt beheerd door het eHealth-platform en is toegankelijk via de personal health viewer.

In een aantal situaties wordt de zorgrelatie echter automatisch afgeleid uit het feit dat de patiënt een handeling stelt waaruit blijkt dat hij met een zorgverstrekker of een zorginstelling een zorgrelatie aangaat (bv. de aanduiding van een huisarts als de houder van zijn Globaal Medisch Dossier (GMD), de inschrijving in een ziekenhuis, de aflevering van een geneesmiddel door een apotheker, …). De handelingen die aanleiding geven tot het ontstaan van een zorgrelatie en de duur van deze zorgrelaties staan beschreven in een reglement goedgekeurd door het Beheerscomité van het eHealth-platform en door het onafhankelijke, door het Parlement benoemde Informatieveiligheidscomité.


De huisarts beheert een elektronisch medisch dossier voor elke patiënt. De patiënt heeft recht aan zijn huisarts inzage te vragen in dit dossier, met uitzondering van de persoonlijke notities van de huisarts en van de gegevens die betrekking hebben op derden.


De huisarts wisselt gezondheidsgegevens uit met de patiënt via afdoende beveiligde communicatieplatformen, zoals Helena.


Ook andere zorgverstrekkers, zorginstellingen en wachtposten beheren elektronische medische dossiers van elke patiënt. Ook t.a.v. hen heeft de patiënt het recht inzage te vragen in dit dossier, met uitzondering van de persoonlijke notities van de zorgverstrekker en van de gegevens die betrekking hebben op derden.

De ziekenhuisnetwerken bieden portalen aan via dewelke de patiënt bepaalde documenten uit zijn elektronisch medisch dossier kan opvragen. Naar deze portalen wordt verwezen op de personal health viewer.


De patiënt kan in de gezondheidskluizen zijn Summary Electronic Health Record (SumEHR), zijn medicatieschema en zijn vaccinatiestatus raadplegen.

$$deelnemen aan gezondheidsonderzoeken.

De gezondheidskluizen bieden portalen aan via dewelke de patiënt deze informatie kan raadplegen. Naar deze portalen wordt verwezen op de personal health viewer.


De patiënt kan zijn nog openstaande voorschriften van geneesmiddelen raadplegen en intrekken op Recip-e.

Deze webtoepassing wordt beheerd door $$ en is toegankelijk via de personal health viewer.


De patiënt wisselt gegevens uit met zijn ziekenfonds om een deel van de kosten van de verstrekte zorg terugbetaald te krijgen van de wettelijke ziekteverzekering in de gevallen dat er geen regeling is van derde betalende. De patiënt maakt dan het getuigschrift van verstrekte hulp over aan zijn ziekenfonds om de terugbetaling te krijgen. In een aantal gevallen (bv. door de meeste huisartsen) wordt het getuigschrift van verstrekte hulp echter rechtstreeks door de zorgverstrekker overgemaakt aan het ziekenfonds van de patiënt zodat de patiënt de terugbetaling krijgt zonder zelf het getuigschrift aan het ziekenfonds te moeten overmaken.

Elektronische communicatie tussen de patiënt en zijn ziekenfonds loopt via de portalen van de ziekenfondsen.


De patiënt wisselt gegevens uit met zijn verzekeringsmaatschappij om de kosten van de verstrekte zorg terugbetaald te krijgen indien hij daar krachtens een afgesloten verzekeringspolis recht op heeft. De patiënt maakt dan het getuigschrift van verstrekte hulp over aan zijn ziekenfonds om de terugbetaling te krijgen. In een aantal gevallen aanvaard de verzekeringsmaatschappij de toepassing van de regeling van derde betalende zodat de patiënt enkel het persoonlijk aandeel moet betalen. In nog andere gevallen (bv. door de apotheker) wordt het getuigschrift van verstrekte hulp rechtstreeks door de zorgverstrekker overgemaakt aan de verzekeringsmaatschappij zodat de patiënt de terugbetaling krijgt zonder zelf het getuigschrift aan de verzekeringsmaatschappij te moeten vermaken.


De patiënt wisselt gegevens uit met zijn huisarts, met de adviserende arts van zijn ziekenfonds en met de arbeidsarts van zijn werkgever wanneer hij na een periode van langdurige arbeidsongeschiktheid terug aan het werk kan gaan in een aangepaste functie. Deze gegevensuitwisseling is erop gericht om een aangepaste functie te vinden en een re-integratietraject vast te leggen (Back to Work). Deze reïntegratieprocedure wordt geïnitieerd doordat de huisarts een aanvraag indient bij de arbeidsarts.


De patiënt en overheidsdiensten wisselen informatie uit teneinde

  1. indicatiestellingen en evaluaties van zijn zorgbehoevendheid op BelRAI te raadplegen,
  2. een aanvraag tot erkenning van een handicap in te dienen bij FOD Sociale Zekerheid,
  3. bijwerkingen van geneesmiddelen te melden aan het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG),
  4. informatie terug te vinden op het Centraal Traceringsregister van het FAGG over medische hulpmiddelen die bij hem zijn geïmplanteerd,
  5. zijn wilsverklaringen inzake orgaan, weefsel- en celdonatie te beheren.

De webtoepassingen worden beheerd door verschillende overheidsdiensten en zijn toegankelijk via de personal health viewer of via het portaal van de sociale zekerheid.


  • de patiënt kan via zijn eBox Burger officiële documenten raadplegen en hiervan notificaties ontvangen in zijn mailbox,

 

De patiënt kan zijn dossier van de thuisverpleegkundige gedeeltelijk raadplegen